Drvo je organski materijal. Korišten je za gorivo i građevinski materijal tisućama godina. U nastavku možete pročitati neke od prednosti zašto je drvo odličan materijal za izradu interijera i eksterijera.

Toplinska svojstva
Kao što znamo, mnogi materijali mijenjaju veličinu i volumen prilikom promjena temperature. Obično se proširuju prilikom povećanja temperature. Širenje uzrokuje smanjenje čvrstoće materijala. No, drvo se ne proširuje zbog topline. Naprotiv, topina suši drvo i povećava njegovu čvrstoću.

Akustična svojstva
Drvo, kao lagan materijal nije savršen za zvučnu izolaciju, ali je idealan za apsorpciju zvuka. Drvo spriječava jeku i upija buku. Zbog toga se intenzivno koristi u koncertnim dvoranama i pri izradi glazbenih instrumenata.

Mehanička svojstva
Iako je drvo lagani materijal, skturkutno je vrlo jak i zbog toga se koristi pri gradnji kuća i poslovnih zgrada. Ako se pravilno brine, drvo može trajati stotinama godina.

Estetska svojstva
Kada se gleda estetika, drvo se smatra dekorativnim materijalom. Prirodno je lijepo i estetski ugodno oku. Svako drvo ima svoju boju i dizajn. Boja i dizajn se ne mijenja prema načinu kako se ono reže i obrađuje. Kasnije  se može dodatno obojati tamnijim, svjetlijim bojama ili lakirati.

Oksidacijska svojstva
Iako drvo na neki način ima svojstva oksidacije, to nije vrsta koju možemo vidjeti u metalima. Metal hrđa, ali drvo ne. U takvim uvjetima gdje postoji mogućnost hrđanja metala, poželjno je koristiti drvo.

Radna svojstva
Lako je popraviti i održavati drvo. Dok staro drvo može biti ponovno obnovljeno, drugi materijali su teški i skupi za održavanje i popravak.

Veliki izbor
Postoji više od 5000 vrsta šuma u svijetu koja rastu u različitim uvjetima. Zbog toga su toplinska, mehanička i estetska svojstva drugačija kod svakog drveta i lako je pronađi drvo koje će odgovarati vašim potrebama.

 

Drvo je obnovljiv, lijep i izdržljiv građevinski materijal. Uljepšat će prostor u kojem živite i dati mu toplinu i ugodnost življenja.